Jacob, vår alldeles egen frihetskämpe!

13 feb 2008

Först vill jag bara förvarna om att den här drapan bör man nog ha tio minuter till övers för att läsa, klicka vidare och kontemplera om. Sedan vill jag be om ursäkt för att jag inte varit en särskilt skojig skribent på sista tiden. Det bli lätt så när världen ter sig ond och ogästvänlig. Särskilt när det gäller saker som är i ens absoluta närhet.

Nu ska det bli ändring på det, för det här blir en riktigt dråplig genomgång. På det bästa märket av humor – den omedvetna och, i det här fallet, riktigt läskiga.  Det är med andra ord inte jag som ska vara lattjo, det är min omvärd.

Jag och flera andra blogläsare var ju ute och demonstrerade mot försäljningen av allmännyttan i tisdags. Enligt flera av våra större dagstidningar är vi i och med det tilltaget dogmatiska Stalin-kommunister. Det är en intressant iakttagelse. Jag såg ingen i alla fall. Facebook-gruppen som vill torka stjärten med Johan Staël von Holsteins krönikor (snart är vi tusen medlemmar förresten) beskrivs av objektet själv som vänsterterrorister som poserar med vapen. Det är ju också ett sätt att se på saker och ting som måste betraktas som originellt.

Det är ofta på det sättet sådana som jag målas upp av nyliberalerna. Som kommunistromantiker, drömmande om sibiriska fångläger, sjungande kampvisor om Stalin som ”vår vän och kamrat” och marscherande fanviftande till Albaniens lov. Sånt har nog förekommit i sällsynta forntida fall. Men det viktigaste av allt: Det var före Internet. Tokhögerns dogmatiker kommer att klara sig sämre eftersom allt dom gör finns kvar för omvärlden att betrakta i evighet amen.

Allianspajasarna tillhör i dom flesta fall en generation som kommit undan på håret. Folk som verkligen har skelett i garderoben, ANDERS BORG till exempel, kläckte ju ur sig korkade saker i parti och minut redan i sin ungdom. Turligt nog för Anders finns ju inte så mycket av det tillgängligt på nätet, något han kan tacka sin lyckliga stjärna för. Numera blir det lite knepigare när folk redogör sina naiva stolligheter på Internet. MODERATERNAS ANDERS CAMILO COINE kommer få det betydligt knepigare om man säger så. Jag skulle vara förvånad om han finns kvar på någon post whatsoever inom några dagar. Han måste bara vara för magstark till och med för ett gäng med så högt i tak när det gäller kapitalfascism som moderaterna. Som sagt, det gäller att tänka före man snackar ibland.

I MIN BOK finns ett kapitel som handlar om hur kapitalismen mosat sönder östblocket bara för att sno deras idéer och attribut. När jag till exempel besökte Tjeckiska Plzen var alla gamla kommunistmonument rivna. Den enda statyn jag såg i hela stan stod utanför McDonalds och föreställde grundaren av det första McDonalds i Tjeckien. Say no more. Nu tar man även över gammelkommunisternas tok-dogmatiska sätt att se på sin omvärd.

Att Johan Staël von Holstein önskar se Kulturrådets arbete åsiktsstyrt är bara ett exempel på hur tok-högern tydligt anammar samma totalitära syn på makt som dom kommunister dom fortfarande tror sig jaga. I ungdomsförbunden florerar en debatt som får minnet av Albanien av blekna. På sätt och vis tycker jag att det är bra när folk verkligen bekänner färg.

Jag satt och kollade upp några bloggar i den kategorin igår, och här kan man hitta gott om exempel på dårar där tankarna står stilla men orden flyga uppåt. Ord som dom kommer att få äta upp i sinom tid, många gånger och utan sylt. För det mesta handlar det om ungdomlig naivitet och bristen på att se världen som helhet, men ändå – det är dessa människor som aspirerar på att bli makthavarna av i morgon. Eftersom dom publicerar sig så förnumstigt på nätet tror jag ärligt talat inte att det är någon större risk. Här snackar vi om riktigt klassiska moderat-onanister på flanken något till höger om Djingis Khan som på ett minst sagt religiöst sätt blivit helbrägdagjorda av tanken på marknadskrafternas helande diktatur.

Ett av dom mer lattjo exemplen finns i toppskaran av dom glada festprissarna i MUF:s avdelning i Skellefteå. Han heter JACOB LUNDBERG, är nitton år och vet precis allt. Det blir jag lite avundsjuk på faktiskt, eftersom jag vid fyllda 46 fortfarande känner mig vilsen här i tillvaron. Jacob har snajdat till en bylinebild där han, från sitt högsäte i Skråmträsk, spejar ut över omvärlden och iakttar minsta rörelse. Bilden påminner om DEN DÄR AMERIKANSKA ÖRNEN I MUPPARNA, och hans resonemang är ungefär likadant, fast med betydligt rakare rör. Han verkar i mina ögon vara typen som knäböjer mot Washington så fort hans mamma klätt på honom den randiga skjortan på morgonen. I Jacobs värld är begrepp som självkritik och  distans outforskade områden.

Dom finns lite varstans just nu. Lite väl mycket varstans av nätet att döma. Dom där förnumstiga typerna som bildat sin världsuppfattning när pappa direktören och hans kollegor gnäller över groggbrickan. Dom som anser det korrekt att sparka på dom som redan ligger. Dom som ser sig själva som världsförbättrare för att som kastat den där krokdiltröjan från förrföra årets MUF-baluns i UFF-insamlingen.

Jacob är bara ett exempel bland många. Jag stötte på honom för första gången i och med DEN HÄR ARTIKELN som kommenterar hans försvar av CHIQUITAS inhyrning av terroriststämplade mördargrupper i Colombia, som haft ihjäl ett trettiotal av deras anställda. Kolla särskilt in bloggarens och Jacobs ”debatt” i kommentarerna under artikeln.

Värt att tänka på kanske, nu när Maud Olofsson med anhang startat krig mot allt vad arbetsrätt och fackföreningar heter. Efter dom kommer en generation som helt ogenerat stöder ren terror mot allt vad organiserat solidaritetsarbete heter. Om man vill se dessa människor som demokrater är upp till var och en att bedöma. …än så länge kanske jag ska tillägga.

Jacob har glasklara åsikter om det mesta. Man ska KÖRA MER BIL FÖR MILJÖNS SKULL, att föräldrarna ska kunna KONSUMERA UPP PENGARNA SOM BARNEN NU GÅR I SKOLAN FÖR, att man ska BOJKOTTA RÄTTVISEMÄRKTA VAROR, att FÖRBUDET MOT BARNARBETE ÄR AV ONDO, om USA:s självklara rätt att KRIGA I ANDRA LÄNDER. Nog för att jag är humanist, men här framstår inte en sväng i Gulag som något som skulle skada precis.

Att Jacob även anser att det farligaste med den globala uppvärmningen är ATT VI PRATAR OM DEN är ju också en ståndpunkt att stilla fnissa åt. Än så länge. Kolla runt lite på sidan själva. Det ena stolleprovet efter det andra. Han är inte ensam om det heller. Det dräller av dom.

Jacob förnekar sig aldrig. Med vänner som honom behöver inte allianser några fiender, och på sätt och vis är det tur att människor med, i mitt tycke, riktigt korkade åsikter åtminstone inte drar sig för att visa upp dom för hela världen. Vad mig anbelangar får det gärna vara mera sånt, för så länge det läggs ut på nätet finns dom kvar för omvärlden att betrakta även när dom blivit äldre och mer slipade. Hade Anders Borgs gamla dårpippi-idéer lagts ut på nätet hade han aldrig fått förtroendet att bli finansminister.

Vart vill jag komma med det här då? Jo, en stilla undran om vilka som egentligen är dogmatikerna år 2008.
Var hör man Stalin-hyllningarna numera? Ingenstans såvitt jag känner till.
Vilka är det som nu försvarar och hyllar allsköns odemokratiska terror-organisationer?
Var på höger/vänster-skalan finns dom som förespråkar förbud av dom mest grundläggande demokratiska rättigheter?
Säg mig vilket land i världen där barnen tvingas sjunga nationalsången med handen på hjärtat varje morgon?
Berätta var någonstans man ordnar flest parader och bygger statyer och monument över makthavare?

…och apropå kommunist och Sovjet-tjatet från högerflanken:
Vilka var det som supportade kriget i Viet Nam, kriget i Afghanistan (nja, inte Sovjets – men USA:s bombningar var bra) samt krigen i Kuwait och Irak? Inte var det vi ”kommunister” i alla fall.

Vilka var emot självklara saker som allmän rösträtt, allmänt pensionssystem och jämlikhet mellan könen. ”Kommunisterna”? – skulle inte tro det.

Framför allt: Vilka var det som sympatiserade med Hitler, Franco och Mussolini när det begav sig?

Jo, det var Jacobs, Fredriks Reinfeldts och Carl Bildts gamla föregångare
…så sluta för er egen skull att tjata om kommunister. Sluta kasta sten i glashus. Människors omdömen om såna som er kommer med tiden – var så säker!

Och du grabben – öppna ögonen och lär dig nånting i stället, din lilla pinsamma jävla snorunge!

Nu ska jag söka bidrag från Kulturrådet. Jag vill tonsätta dels Johan Staël  von Holsteins bloggar och dels Das Kapital – så får vi se vilket av projekten som har störst ”marknadsvärde”. Ett utan dom borde man kanske få bidrag för i alla fall ;-)

Tjoflöjt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.