Du är här | Hem: Band & Album: Strindbergs: Med Strindbergs ur Tiden | Tillbaks till Strindbergs
 
 
 

 
STRINDBERGS "MED STRINDBERGS UR TIDEN" Album MNW-M9, mars 1984
Inspelad i MNW studio 2-4 januari 1984
Inspelningstekniker: Robert Wellerfors
Mixad i MNW studio 6-7 januari -84 av Johan Johansson
Producerad av Strindbergs
Omslagsmålning: Pär "Attack" Lundström
Omslag: Strindbergs/Ermalm


PERSONAL:
Johan Johansson - gitarr, sång, keyboards, munspel
Johan Carlén - trummor
Janne Borgh - bas, sång, akgitarr, flöjt


Johan: Historien om singeln som blev en LP. MNW ville släppa en ny singel till våren -84, då nästa fullängdare inte var planerad att spelas in förrän på försommaren samma år. Vårat problem var, atttrots att vi hade en hel del nya låtar var det ingen av dom som kändes som någon given singel-låt. Efter en överläggning i bandet bestämde vi oss ändå att tacka ja till studiotiden, som var fem dagar, och se ifall någon av låtarna vi spelade in skulle komma att passa som singel. När fem dagar hade gått hade vi hunnit med att göra ett helt album. Det mesta är gjort tämligen rakt uppåner, så är det någon platta som speglar hur vi kunde låta live så är det den här.
     Dessutom gjorde vi allting

själva den här gången, förutom att Robban Wellerfors var där när vi spelade in grunderna. Vi jobbade på det sättet dels för att få det att låta som vi själva ville, och framför allt för att ingen från bolaget skulle få reda på att vi inte fokuserade oss enbart på två låtar till en singel. Jag blev satt att mixa plattan. Tekniskt sett så var jag verkligen inte kapabel att göra det, men resultatert blev helt OK. Jag hade ingen aning om hur man kopplade in effekter, och därför används i stort sett inga (förutom ettreverb och något eko här och där) utan vi dubbade istället det vi ville skulle låta fett, det vill säga nästan allting
     När tejperna låg färdiga började den verkliga utmaningen: att övertyga MNW att ge ut plattan, helst till singelpris eftersom inspelningsbudgeten var som för en singelinspelning. Vi kompromissade oss fram till en lågpris-LP, och tyvärr blev resultatet av det att det är den Strindbergsplatta som sålde sämst. Av någon konstig anledning verkar inte skivköpare vilja ha valuta för sina pengar, och ett tag lekte

vi och MNW med tanken på att släppa den igen till fullpris för att få fart på försäljningen. Den är gåtfull, den där "marknaden"
     Hur som helst blev resultatet en platta som både är lekfull och visar upp ett delvis nytt Strindbergs. Plattans andra sida, som bara innehåller två långa låtar är i mitt tycke något av det bästa vi gjorde överhuvud taget.
     Janne: En kväll tvingade Hugo och jag Johan att se på video. Att det sen råkade bli "Caligula" gjorde inte saken bättre.
1. RAZOR WALTZ
Janne: Malmö stad, tidigt 70-tal, raggare, Limhamns-snobbar, Flummare och "VI" - tuffa mjukisar som levde för brudar, rock'n'roll och V-jeans (vilken klycha!). Dom som lever idag jobbar troligen med datorer!!!
     Han med rakbladen hette föresten Johnny, och hade som mest med sällskap med 21 tjejer samtidigt.
 
2. RESPEKTFULLA GATAN
Johan: När jag var sju-åtta år bodde familjen i en lägenhet i Hagsätra. Mina föräldrar drömde om att

kunna köpa en villa, och några helger reste vi runt och tittade på villaområden. En av dessa resor gick till Lidingö, varför har jag ingen aning om, då våran familj aldrig skulle kunna haft råd att köpa ett hus där. Men jag kommer ihåg vilka fina bilar som var parkerade utanför husen, och att en del tomter till och med hade egen tennisbana. Förmodligen var det mina föräldrars dröm att kunna skaffa ett hus där, och ge bröderna Johansson chans att växa upp i en trygg tomtebomiljö. Något år senareflyttade vi in i en egnahems-radhus-villa av radonbetong i Skärholmen. Det var inget fel på den, men förmodligen så ville dom mycket mer. Rörande, tycker jag.
 
3. INGENTING
Johan: Jag bodde på Mariaberget och jobbade på posten Stockholm 1 som ligger på Vasagatan. Varje morgon en kvart över fem tog jag tunnelbanan från Slussen. Det satt ungefär samma mäniskor på tåget varje morgon. Låten är en pendlares iakttagelser och

filosof-flum. Musikaliskt sett är slutet helt magnifikt! Bevisligen var Strindbergs ett välrepat band
 
4. SÖNER & DÖTTRAR
Janne: En elak sång om rika barn, och äldre barn som tror att dom är rika. Det var mycket vi och dom på den tiden. Jag fattar inte ett dugg av arret idag. Försökte repa in den med mitt nuvarande band The Repeatles till en fest, men det gick inte. Den kräver Johansson/Borgh kemin!
5. BLA-BLA-BLA
Johan: En annan liten bagatell, en protest mot att radion vägrade spela låtar med distad elgitarr. Nuförtiden väljer man ut en låt med distad gitarr varje halvår, som man spelar om och om igen tills folk spyr. Den här musiken är gravt inspirerad av The Who och Creation. Live spelade vi den bara ett fåtal gånger, och dom gångerna vi gjorde blev alltid minst ett instrument förstört.
 
6. HALLOWEEN
Janne: Baserad på en sann

och självupplevd historia om ett muggbesök på en toalett på Norrmalmstorg, en död flicka och en film av John Carpenter. Jag har alltid gillat att låna titlar från film och litteratur, och blanda med verklighet och fantasi. Mittpartiet var kul att spela in. Tre man låg inne i en flygel och gjorde "kusliga ljud", medan Johan läser kryptiska baklänge-meddelanden (Skepparkrans och SAAB).
     Johan: En av dom där låtarna man skulle velat ha gjort själv. Den Strindbergslåt som är roligast att spela
tycker jag.
 
7. DIN GYLLENE REGEL
Johan: Innan man täckte över Söderleden vid Hornsgatan så fanns det ett plank med stora reklamskyltar där Scandic Crown Hotel nu ligger. Jag gick förbi där flera gånger om dagen, och en gång lade jag märke till en reklam-affisch med en helfigursbild av en modell med något drömmande i blicken. Min tillvaro var ganska strulig just då, så reklamens bekymmersfria värld verkade väldigt lockande på mig. Jag gick hem och skrev en liten

historia, och satte ihop den som ett collage med fyra-fem halvfärdiga låtar som legat på lager ett tag. Resultatet av det lilla exprimentet blev både lyckat och spännande.1.  RAZOR WALTZ
2.  RESPEKTFULLA GATAN
3.  INGENTING
4.  SÖNER & DÖTTRAR
5.  BLA-BLA-BLA
6.  HALLOWEEN
7.  DIN GYLLENE REGEL