Du är här | Hem: Band & Album: Strindbergs: Bibeln | Tillbaks till Strindbergs
 
 
 

 
STRINDBERGS "BIBELN" Album MNWp131, oktober 1983
Inspelad i MNW studio av Robert Wellerfors
Mixad i MNW studio och Studio Decibel av Robert Wellerfors
Producerad av Strindbergs och Robert Wellerfors
Omslag: Strindbergs, Lars Torndahl och Lasse Mellquist
Foto: Micke Borg och Lars Torndahl


PERSONAL:
Janne Borgh - bas, sång, akgitarr
Johan Carlén - trummor
Johan Johansson - gitarr, sång, keyboards


Johan: Bastuhetta är det första som slår mig när jag tänker den här inspelningen. MNW-studion ligger på vindsvåningen till ett gammalt trähus och sommardagar kan det bli fruktansvärt varmt där. Sommaren 1983 var detså varmt att bandspelaren började svaja, och det enda vi kunde göra var att spela in på nätterna. Det tilltaget var dock inte särskilt uppskattat av grannarna, så inspelnings-schemat lades upp så här:
     När kvällen kom och bandspelaren kunde användas utan svaj började vi spela in med fullt ställ, när grannarna hade ringt och klagat och/eller hotat med polis för tredje gången samma kväll fortsatte vi med sång och andra pålägg. Mixning utfördes enbart nattetid. Dagarna tillbringade vi,

förutom att sova, med att sitta och vara frustrerade över att inte kunna spela in för hettans skull. Tanken på att man skulle kunna passa på att bada i Vaxholms underbara skärgårdsmiljö slog oss aldrig.
     Ett annat minne är av Jannes färdigheter som köksmästare. Den av oss som inte var upptagen i studion hade som uppgift att laga mat, och nu hade turen för första gången hamnat hos Janne medan jag stod och lade på sång. Eftersom Janne hade flyttat direkt från
mamma i Malmö till ett samboförhållande med en excellent kocka så hade han aldrig lärt sig ens den mest rudimentära matlagning, och efter några minuters Borghsk vånda spelades följande dialog upp mellan oss genom MNW:s intecomsystem: -Johan, jag klarar fan inte av det här!
-Men det är väl för fan bara att slafsa ihop nåt enkelt!
-Som vadå?
-Som spagetti till exempel.
-Hur gör man det?
-Man tar ett paket spagetti, lägger det i vatten, och läser på paketet hur länge det ska

koka, idiot!
När Janne efter ett tag triumferat annonserade att maten var klar gick vi andra ut i köket och hitttade en bastant batong av pasta som man hade kunnat introducera någon ny kampsport med. Vi åt på Hamnbaren den kvällen. Sensmoral: När du lär ut baskunskaper i spagettikokning åt en novis, glöm inte att poäntera att resultatet blir betydligt bättre om vattnet får koka upp först.
     Titeln på plattan var en slags förlängning av
bandnamnet. Hade vi varit stöddiga nog att uppkalla bandet efter den mest respekterade författaren så vore det fegt att inte döpa plattan efter den mest respekterade boken. Resultatet blev, trots bra låtar, inte säskilt lyckat tycker jag. Ljudmässigt är det Strindbergs svagaste platta, och som involverad musiker är det lätt att förbise innehållet om inte formen tilltalar en. Det som hade mått bäst av en fläskig gitarrvägg blev ganska lamt utan den, kan man säga. Omslaget däremot, är som på alla

Strindbergsplattor stiligt. Fotot är taget klockan tre på morgonen vid strindbergs-statyn på Tegnérlunden, det är nog därför som både Janne och Carlén stor-gäspar på framsidan. Själv ser jag bara nyvaket plufsig ut, men det har jag ju alltid en förmåga att göra.
     Janne: Bastuhettan ledde till att min vän Johan envisades med att spela in en hel dag NAKEN, endast iklädd gitarr (lila Tele). På den tiden kom det ofta besök till studion men detta avskräckte
icke herr Johansson. Det kan tilläggas att Johan är nästan 1.90, saknar pigment och hade vid den här tiden (21 år gammal) en hyggligt begynnande ölmage!!! Här försökte man bygga en cool image!
     Johan: Jag föddes med begynnande ölmage!


1. SNABBARE ÄN TIDEN
Johan: Elvis Costello inledde sina tre första plattor med sång, och det tyckte vi var kaxigt. Låten är jag väldigt nöjd med och jag spelar den fortfarande då och då. Vid förutsättning att det rinner vatten under bron så händer det egentligen mer under den än på, kan man väl sammanfattningen vara.
 
2. ENSAM I ETT VIMMEL
Janne: Faktiskt lite inspirerad av Diestinct. Såg dom på Underground och det var en bra kväll för dem. En av deras
låtar hade ett långt basintro som var jävligt suggestivt. Låten handlar lite om när Moderns sprack och jag valde att stanna i Stockholm. Också en live-favorit.
 
3. TUKTELSEN BÖRJAR
Johan: En av dom få låtar som jag och Janne gjorde tillsammans. Det ekar mycket "Clash city rockers" över versen, och det är tufft att växla leadsångare mitt i låtar tycker jag. Så vitt jag vet är detta den enda Strindbergs-låt som någon spelat i som cover, De Lyckliga Kompisarna gjorde en

riktigt bra version av Tuktelsen Börjar.
 
4. BOLLAR
Johan: Skriven som en fiktiv jingle för SAF som med åren blivit skrämmande verklig. Vi brukade ha ett block "kortisar" som extranummer när vi spelade live. Det bestod för det mesta av Bollar, 100 Sekunder och Respektfulla Gatan, och brukade avverkas på cirka fem minuter följt av önskad publikeffekt. Marsch-partiet i mitten fixade vi genom att forsla upp hundra kilo grus
som vi trampade runt i på studiogolvet. äkta vara är att föredra framför samplers, men en sampler är lättare att städa upp efter.
 
5. VAD KÄRLEK ÄR
Janne: Vet jag fortfarande inte, men jag försöker! Ekon av JaPop och Hanoi Rocks (faktiskt) med min vid den tiden vanliga vilsenhet vad gäller känslor. Personligt. Period!
 
6. SALUT!
Johan: Skrevs i mitten av -82, när det var en massa jidder med gamla medlemmar

ur KSMB. Omtyckt av vissa medan den mest är en parantes för min del. Jag ville inte att den skulle vara med på plattan, man jag blev näpsad av den så alltid fatala "band-demokratin".
     Janne: Gillade aldrig KSMB. Dom hade ju mustacher och polisonger och såg ut att vara minst 30. När jag lärt känna Johan förstod jag hur mycket han betydde för det som faktiskt var bra med dom, nämligen Johans låtar!
     Johan: :...och vem är det nu som har mustascher och
polisonger Janne?
 
7. BESATT
Janne: Kan man bli av vad som helst. Kommer inte ihåg mycket av den här.
     Johan: Inte jag heller, annat än att den kunde vara en fruktansvärt effektiv livelåt ibland.
 
8. HETTAN
Johan: Nu började man för första gången sedan andra världskriget se spår av öppen rasism i Sverige, och det skrämde mig. Skinheads förekom redan på KSMB's tid, men då var det mest ett

gäng fjantar som ville bråka för att dom läst nånstans att skinheads gjorde så. Nu gjorde både dom riktiga nassarna och folkhemsrasismen intåg samtidigt, och vad den åstadkom behöver man knappast göra någon ingående förklaring till här. Gå ut och se er omkring, eller läs tidningarna i stället.
 
9. GLANSEN AV MIN KARRIÄR
Johan: När KSMB höll på så fanns det massor av ryggdunkare överallt. När vi lade av så slutade många av
dom att hälsa, men när Strindbergs började göra sig ett namn dök dom upp igen. Jag är glad att ha upplevt det, för det är bra att veta var man har folk. Musiken är ganska rippad från Costellos "Beaten to the punch".
 
10. KLOCKAN 3
Janne: Här har vi en som jag aldrig riktigt gillade. Men ändå skulle den med. Tror att den gick bra hem live. Handlar om en man som har fastnat i ekorrhjulet, som man var så rädd för då. Frågan är om vi inte alla hamnar där tillslut ändå, på gott och ont?

Johan: Jag tror att det här var den allra första låt som vi två spelade tillsammans.
 
11. OM JAG HADE...
Johan: Jag gjorde musik till två Pink Champagne-låtar något år tidigare. En av dom, "Det brinner", hamnade på deras andra platta, men där stod det att dom skrivit den själva. Trots att det gjorde mig smått förbannad tog jag aldrig upp saken med P.C. då jag tyckte att hela historien var minst sagt pinsam för deras del. Jag beslöt mig för att sno tillbaks låten i stället,
och min reprimand skulle vara att göra samma låt fan så mycket bättre. Om man frågar mig blev så också fallet.
 
12. SMÄRTGRÄNSEN
Janne: Kan man nå hur lätt som helst. Av att spela för fort till exempel. Men det funkade otroligt bra live. Typisk slutlåt att slå sönder instrumenten till. En klassisk A-G-F progression
     Johan: Ja, på den här låten tjänade gitarrverkstäderna pengar!
1.  SNABBARE ÄN TIDEN
2.  ENSAM I ETT VIMMEL
3.  TUKTELSEN BÖRJAR
4.  BOLLER
5.  VAD KÄRLEK ÄR
6.  SALUT!
7.  BESATT
8.  HETTAN
9.  GLANSEN AV MIN KARRIÄR
10. KLOCKAN 3
11. OM JAG HADE...
12. SMÄRTGRÄNSEN