Du är här | Hem: Band & Album: Solo: Singlar | Tillbaks till Solo
 
 
 

 
JOHAN JOHANSSON "JOSEF & MARIA" singel november 1992 Birdnest BIRD 031cd
Inspelad och mixad i Studio Kuling Örebro, av Tomas Gabrielsson och Johan Johansson, utom 3: inspelad i Music-a-Matic Göteborg av Nille Perned.


PERSONAL:
Johan Johansson: sång, gitarr, percusion(3)
Lasse Bax: bas (1,2)
Anders Hernestam: trummor (1,2)
Tomas Gabrielsson: keyboards (1), percussion (1) , banjo(2)


Min första solo-singel, låt 1 och 2 finns med på "FLUM" men den sista låten var en sak som jag och Satorkamraterna hade pratat länge om att göra. Jag har gästat på deras plattor och konserter några gånger och det var underbart roligt att
lura med dom på ett utav mina projekt. Låten skrevs helt enkelt med tanke på att dom skulle spela den och alltihop gjordes på en eftermiddag. På kvällen hade vi svensexa för Nille (som var inspelningstekniker). Vi söp honom brutalt knökfull på tequila under en splatterfilmvisning i Micke Olssons hemmabio, varefter vi tog honom till en annan studio där han fick lägga sång på färdiginspelade grunder. Nille Perneds versioner av "Öppna Landskap" och "Nothing compares to you" är lysande bevismaterial för den

som vill idka utpressning.

 
1. JOSEF & MARIA
Se "flum" för kommentarer.
 
2. VÄRLDENS BÄSTA DÅLIGA EXEMPEL
Se "flum" för kommentarer.
 
3. OM DU ÖVERHUVUDTAGET BRYR DIG
En låt från tidigt nittiotal som knappast känns mindre aktuell nu. Vid den här tiden, liksom nu, var det bara "sköt dig själv och skit i andra linjen" linjen som gällde, medan ordsom solidaritet och rättvisa viftades bort som "flum" och "dalt". Den allsmäktiga lösningen var att privatisera allting, dvs slumpa ut skolor, daghem och sjukhus till konsultkonsulter och andra Percy Nilegårdar. Med facit i hand kan man ju konstatera hur fantastiskt jättebra allt sådant gick, eller hur?

Övriga medverkande:

Kent Norberg bas & kör (3)
Chips K: gitarr & kör (3)
Micke Olsson: trummor & percussion (3)
Hasse Gäfvert: keyboard, kör & percussion (3)
 
Övrig info om plattan:

Producerad av Tomas Gabrielsson, utom 2: Producerad av Johan Johansson, Sator & Nille Perned.
Foto: Elisabet Olsson
Omslag:Per Granberg & Johansson
JOHAN JOHANSSON "VA?!" (singel mars/april 1993) Birdnest BIRD 036cd
Inspelad och mixad i Studio Kuling (Örebro) av Tomas Gabrielsson och Johan Johansson, sommaren 1992.
Producerad av Tomas Gabrielsson.
Foto: Elisabet Olsson
Omslag: Per Granberg & JohanssonPERSONAL:
Johan Johansson: Sång, el&akgitarr, trummor(2), keyboards, munspel, bas(2)
Lasse Bax: Bas (1,3)
Anders Hernestam: trummor (1,3)
Anders Lindberg: elgitarr (1,3)
Tomas Gabrielsson: keyboard(1), elgitarr(1), orgel(2,3)


Andra singeln från "FLUM". "Va?!" är väl kanske den låten som folk brukar känna igen mest från den skivan. "Baksidorna" är låtar som föll bort från fullängdaren på grund av att jag har en stark aversion för plattor som är för långa. Omslaget har kanskelite kuriosavärde nu. Fotot är taget i min gamla lägenhet på Tavastgatan och består av en avfotograferad spegel. Det är därför fotografen Elisabet skymtar på höger sida. Numera är hon mest bekant för att ha gjort "Ecce Homo" - utställningen, men detta foto lät påven passera utan kommentarer.

 
1. VA?!
Finns med kommentarer på "FLUM".
 
2. SPANSKA FLAMMAN
Finns med kommentarer på "FLUM".

3. MIN KÄRLEKS BLUES
En av dom tidigaste låtarna till plattan. Jag hade någon idé av att göra en variant av JE TÁIME för ensamstående. Jag hade gärna haft med den här låten på själva fullängdaren men man skall inte välja ut materialet på sina egna plattor, man har helt enkelt inte tillräckligt mycket koll och distans.
 
Övriga medverkande:

Karin Renberg: kör (1,3)
Incka Ullén: kör (1.3)
JOHAN JOHANSSON: "MIN LILLA SVARTA SJÄL/HÖGA ODDS (på att det är min dag)", singel Birdnest BIRD093CD, januari -96
Producerad av Johan Johansson och Christian Edgren för NÖRDBANKEN Produktion U.P.A. Omslag: Per Granberg. Foto: Jörgen Bergmark. Eventuella fel: Anders Stub


PERSONAL:
Johan Johansson - sång, leadgitarr mitten, kör, trummor på "HöGA ODDS"
Lasse Bax - bas
Niko Röhlcke - leadgitarr höger
Anders Hernestam - trummor på "MIN LILLA SVARTA SJÄL"
Johan Andersson - leadgitarr vänster

1. MIN LILLA SVARTA SJÄL
Ett bra sätt att avreagera sig. Jag kan tillbringa många timmar med att sitta och fnula ihop elaka saker som jag tänker göra när jag blir diktator. Ett slags onani för hjärnans kulturella centra. Får jag bara ställa till en rejäl virtuell massaker på tänktapersoner och fenomen så blir jag en snäll Johan efteråt, som till och med kan bli utsatt för GES utan att vilja mörda. Det ni!
 
2. HÖGA ODDS (på att det är min dag)
Den här låten handlar om hur kaotiskt och uppåner (mest ner) livet kändes för mig 93-94 ungefär. Jag var nybliven pappa, nyskild och vilsen, och kände mig mobbad och förföljd. När Kurt Cobain sköt skallen av sig i samma veva förstod jag honom verkligen. Då och då vill nog alla människor skicka hela

tillvaron åt helvete. HöGA ODDS skrev jag för att peppa mig själv. Det är bara fegisar som ger upp, och förr eller senare inser man att tillvaron även består av blommor, hundvalpar och underbara vänner.
1.  JOSEF & MARIA
2.  VÄRLDENS BÄSTA DÅLIGA EXEMPEL
3.  OM DU ÖVERHUVUDTAGET BRYR DIG
4.  VA!?
5.  SPANSKA FLAMMAN
6.  MIN KÄRLEKS BLUES
7.  MIN LILLA SVARTA SJÄL
8.  HÖGA ODDS (på att det är min dag)