Du är här | Hem: Band & Album: KSMB: Singlar | Tillbaks till KSMB
 
 
 

 
KSMB "TIDENS TEMPO / ATOMREGGAE"
singel/CD-singel MNW56s/MNWCD56, februari 1980
Inspelad & mixad: MNW studio december 1979, av Tomas Gabrielsson.
Producerad av Tomas Gabrielsson och KSMB
Foto och omslag: Tommy NilssonPERSONAL:
Mikael Alonzo - sång
Jonny Sylvan - gitarr
Mats Nilsson - bas, piano
Esteban Guiance - sång
Johan Johansson - trummor


Jaha, våran första singel. Bägge låtarna finns med på den första LP:n och är i mitt tycke dom bästa låtarna på den. Kuriosavärdet ligger i omslaget till själva vinylplattan, som är full medsmå bilder från våran första turné (Bakverk 80-turnén) där omslagsmakaren och fotografen Tommy var "turnépappa".

1. TIDENS TEMPO
På insidan till singelomslaget står det "typisk text" bredvid densamma, och det kan man ju hålla med om.
 
2. ATOMREGGAE
Det var folkomröstning i kärnkraftsfrågan ett par månader efter att singeln släpptes, Sveriges enades som ni kanske minns för ett enat Rungade "kanske". Den här låten spelade vi på i stort sett varenda konsert vi gjorde tills vi la av.
KSMB "FÖRORD TILL LIVET / TÄNKER PÅ DIG" singel MNW 63s mars1981
Inspelad, mixad och producerad: av Tomas Gabrielsson i MNW studio, februari 1981
Omslag: Jan Alphas Undergrund/Susan JonePERSONAL:
Steppan Guiance - sång
Mikael Alonzo - sång
Peter Ampull - gitarr
Guld-Lars - gitarr
Johan Johanson - trummor
Magnus Ulvesjö - bas


Det här tycker jag är en lite bortglömd singel. Den måste vara inspelad bara ett par veckor före "Rika Barn..."-plattan, att man hann med mycket kan konstateras. Vi hade spelat in en annan singel någon månad innan som ingen var särskiltnöjd med, så den gavs aldrig ut. Till den här inspelningen hade vi snöat in på Generation X's "Dancing with myself" som precis hade kommit ut, och hur det nu kan komma sig så är båda sidorna på singeln travestier på just den singeln. Omslaget tycker jag är snyggt. Det gjordes av Jan Alpha som hade ett tryckeri på Tavastgatan där han också bodde - han hade sin sovplats bredvid tryckpressen. Till vardags tryckte han obscena snusk-varianter på reklamaffisher. Han gjorde en

fantastisk live-affisch till oss också som var väldigt snygg, men vi var tvungna att göra en ny fulare då vi knappt hann sätta upp den förrän fans och samlare hade snott dom.
     Fotot är för övrigt taget i Eriksdalshallen i Stockholm.

 
1. FÖRORD TILL LIVET
Det är väl inte direkt någon given singel-hit precis, men en rätt bra låt tycker jag...och ganska gullig om än svartsynt. Jag sjöng den faktiskt som godnattsång
till min son ibland när han var en alldeles ny människa här på jorden.
 
2. TÄNKER På DIG
Peter gjorde den här låten och Alonzo det mesta av texten. Det kunde bli ett brutalt sväng när vi körde den live, då vi kunde gå runt på dom två ackord som den huvudsakligen består av.
KSMB "RöVARNAS VISA / POLSK ZCHLAGER" singel MNW69s 1981
Inspelad: MNW studio av Tomas Gabrielsson och Robert Wellerfors, februari-mars 1981.
Mixad: MNW studio av Tomas Gabrielsson, Curt-åke Stefan och KSMB.
Producerad av Tomas Gabrielson
Omslag: vanligt vitt tråkigt jävla omslagPERSONAL:
Steppan Guiance - sång
Alonzo - sång
Guld-Lars - gitarr
Peter Ampull - gitarr
Magnus Ulvesjö - bas
Tomas Gabrielsson - piano
Björn Hallin - flygelhorn
Johan Johansson - trummor


Jag kommer inte ihåg ifall den här singeln kom före eller efter Rika barn-plattan, men A-sidan finns i alla fall inte med någon annanstans.1. RÖVARNAS VISA
Gullan Bornemarks alster kom aldrig innanför tröskeln till mitt barndomshem, och (say no more) jag förstår varför. Mina favoritbarnlåtar gjordes av Lennart Hellsing eller som den här, av Torbjörn Egnér. Han har gjort ett gäng klassiska låtar och sagor: Klas Klättermus, Karius & Baktus och Folk och rövare i Kamomilla stad. Som dom flesta vet kommer den här låten från den sistnämnda. Jag har spelat och spelar fortfarande flera låtar från den plattan. Jag och Stefan Sundström brukar spela "Tant

Sofias arga visa" när vi spelar tillsammans, och när jag spelar själv brukar jag spela "Konstapel Bastians visa". Den har en av världens enklaste och bästa texter:
 
"Jag är överkonstapel Bastian och är en vänlig man
för det ska man alltid vara om man kan
och jag går omkring och passar så att alla har det bra
för det tycker jag att alla borde ha
Jag har skrivit ihop en egen lag för denna staden vår
och uti min Kamomilla-lag det står:
Man får inte plåga andra,
man ska alltid bjuda till,
men för övrigt får man göra som man vill"

 
...kan det sägas bättre. "Folk och rövare i Kamomilla stad" är en kanonplatta som jag varmt rekommenderar åt både barn och vuxna.
 
2. POLSK ZCHLAGER
Låten gjordes i skallen, utan instrument, under en promenad våren -80. Jag

gillar såna här Beatlesmusichall-låtar och den här är trevlig att tralla på när man är ute och går. Jag spelar den fortfarande ibland. Egentligen så var det ett scatsong-solo i mitten av låten, men det blev fan så mycket häftigare med flygelhornen. Blås fick man nästan inte ha då, möjligtvis någon ensam fånig bröl-sax, men det var Ampulls idé att ta in en hel blåssektion. Det hade inget "punk"-band vågat göra tidigare.KSMB / GYLLENE TIDER "FELIZ NAVIDAD / INGENTING AV VAD DU BEHÖVER"
singel Schlager (SCHLAG 4) 1981
Inspelad och mixad: av Göran Stelin på Polyvox och Decbel studios, december 1981.
Omslag: Ermalms egenartPERSONAL:
Magnus Ulvesjö - bas
Guld-Lars - gitarr
Johan Johansson - trummor
Peter Ampull - gitarr
Steppan Guiance - sång
Greg Fitzpatrick - syntar


Innan Slitz blev det silikontutte och gubbsjukeforum det är idag hette tidningen Schlager. Varje år ville man ge bort en julsingel till sina prenumeranter. Året innan hade det varit klassikern "Det är inte snön som faller" medAnders F Rönnblom och nån halvdassig Ebba Grön-låt. Det här året blev det en singel där båda låtarna bokstavligen stinker! Att samlare betalar fantasisummor för detta är helt obegripligt för mig. Jag hade lite funderingar på att ta med "Feliz Navidad" på Sardjentpepper-plattan, men av kvalitetsskäl lät jag bli.
     Det kom att bli den sista studioinspelningen som släpptes med KSMB, och nu började det bli på modet att spela in låtarna till klick. För mig var det första gången jag prövade det och resultatet svänger lika mycket som en

måndagkväll i Ljungby. Gyllene Tiders låt är också skitdålig!
     Varning för den här plattan. Köp den inte! Inga texter eller ackord till den här låten. Dels av upphovsrättsskäl, och dels på grund av smak-polisen som bor i mig.
1.  TIDENS TEMPO
2.  ATOMREGGAE
3.  FÖRORD TILL LIVET
4.  TÄNKER PÅ DIG 
5.  RÖVARNAS VISA
6.  POLSK ZCHLAGER