Guide till den ultimata pubrundan

25 feb 2008

Eftersom jag gärna vill inbilla folk att jag pysslar med världsvana och allmänbildande skriverier utnämner jag mig själv denna morgon till ciceron och guide – och då jag precis kommit hem från att ha såsat runt och ”arbetat” i Prag är det där vi börjar den här dagen. Jag börjar kunna den staden lite väl ingående vid det här laget, och eftersom det är en blandning av fällor och fynd kan ni tack vare undertecknad slippa dom största smällarna om ni beslutar er för att ta den ultimata pubrundan – för den går bara att ta i just den här staden. Håll mig bara i handen så ska jag se till att  ni kommer rätt.

Prag både öppnar och stänger tidigt, så man kan vara uppe med tuppen och börja med en frukost på Obecni Dum (Medborgarhuset, Nam Republiky) – en av världens vackraste byggnader, utvändigt och framför allt invändigt. Förhållandevis dyrt, men det är värt det – och det är i Prag, så det är likförbannat billigare än ett besök på Nilsson kondis i Hoting. Frukostera bland bladguld och kristallkronor stora som utedass i detta jugendpalats så har ni en utmärkt start på den hårda dag ni har framför er.

Efter detta knallar ni igenom kruttornet och in på Celetna-gatan. På vänster sida hittar du Svarta Madonnans kubisthus, på höger sida i nummer 11 ligger Ambiente – en av Gamla Stans få anständiga matställen. Dom hoppar vi över nu. När gatan tar slut ligger den mäktiga Tyn-kyrkan till höger. Håll till vänster över torget, kolla in det märkliga astronomiska uret och notera hur otippat lågt det sitter. Gå runt kvarteret tills ni kommer till U Radnice. Där har vi anhalt nummer ett på pubrundan. U Katu – hos skarprättaren. Hinka i er en utmärkt halvliter Urquell och kolla in alla stories på väggarna om Prags bödlar innan ni hasar vidare.

In gå ett kvarter på Linharska-gatan. Titta upp på taket till Klementinum-huset och betrakta alla statyer som ”blivit över”. Dom är många. Sväng in på Husova-gatan. På höger sida ligger U Zlateho Tygra (Gyllene Tigern) som står med i alla turistguider. Visserligen ett utmärkt ställe, men där går ni inte in, för dels har dom inte öppnat än och dels vill dom helst slippa turister – vilket man får ha lite respekt för. Bill Clinton har i alla fal varit rejält på aschlet i denna lokal. Sväng till vänster, gå Skorepka-gatan upp och hamna på Uhelny Trh. Lokalisera den stora Urquell-neonskylten och kvista in på U Dvou Kocek (dom två katterna).

Sätt er vid något av dom första borden till höger så slipper ni umpa-musiken från restaurangdelen. Sitter det redan folk vid borden så fråga bara om det är ok att ni knör er ner. Det är det alltid här. Nu kan ni testa det charmiga servering-systemet. Lägg bara ett ölunderlägg framför er så ska ni se att det kommer pilsner per automatik. Tar den slut kommer det en ny utan att ni ens behöver säga till. Det behöver ni bara göra när ni inte vill ha mer och önskar betala. Otroligt smidigt och praktiskt. På det här stället utspelar sig delar av filmen med det smidiga namnet VRCHNI, PRCHNI . Det är en skojig rulle om en bluffande fake-servitör. Detta ställe är, liksom många andra ölstugor här, så gamla att Bellman hade kunnat hänga här. Faktum är att Carl-Michael mycket väl skulle kunna utfört större delar av denna runda redan på sin tid.

Nåväl, ni ramlar ut från Dom Två Katterna och uppför Perlova-gatan. Redan efter något kvarter börjar blåsan ropa på uppmärksamhet. Då kan ni passa på att titta in på en klassiker. Knalla in på Jungmannova Nam och gå in på U Pinkasu. Se till att ni får platser i det första rummet till höger, vilket är den klassiska ölskänken. Här tappades världens första pilsneröl upp, och man håller fortfarande världsklass. I min värld finns det bara ett ställe (nja kanske två) som smiskar U Pinkasu på fingrarna, men var bara lugna – dom kommer vi till.

Gå ut från U Pinkasu. Ta till höger. Betrakta världens enda kubistiska lyktstolpe. Gå rakt fram, genom Bata-huset och ut på Vaclavplatsen. Kasta ett öga ett bit upp på boulevardens motsatta sida och betrakta det fantastiskt vackra Hotel Evropa. Vandra uppför Vaclavplatsen och ta till höger in på Vodickova-gatan. Efter ett par hundra meter ligger Branicky Sklipek i nummer 26 på vänster sida. Gå in i den högra ingången och finn er i en klassisk tjeckisk sunkig slaget-vid-Lützen-rökig pivnice. Beställ in en Branik med tolvprocents vörtstyrka a´ sju spänn och avnjut den stående. Dom närmsta anhalterna blir lite mer down-to-earth om man säger så. Branik-öl hittar man inte ofta på fat i Prag numera. Synd, för det är ett helt korrekt öl.

Nu börjar det bli både fryntligt och pinknödigt, så då passar det att det bara är ett par kvarter till nästa hak. Själv är jag snobbig nog att ta genvägarna genom passagerna, men ni får gå via Palackeho-gatan, till höger på Jungmannova och in på Charvatova-gatan på vänster hand. I nummer 1 ligger ett litet ställe som knappt syns, men det heter Jelinkova Pivnice, är ett kroniskt fullsmockat hål i väggen och serverar världens utan konkurrens bästa öl. Har mannen bakom tappkranen stor mustasch så heter han Bohuslav, en trevlig typ som är känd som landets bästa öltappare. Ofta är han ute och turnerar, men när han är hemma har han det här stället. Endast det bästa är gott nog för Bohuslav, så här är det Urquell och ingenting annat som gäller. Bättre öl är här hittar man ingenstans i universum om man frågar mig – så passa på sänk två stycken. Dom går ju inte lös på mer än en tia styck, så vafan…

Saliggjorda av Bohuslavs Pilsner svävar vi förbi Tesco-varuhuset och till vänster in på Spalena-gatan, när Karlstorget dyker upp framför er tar ni till höger in på Odboru-gatan. På vänster sida ligger Karluv Sklep

– ett av mina stamhak i Prag. Ta in en Gambrinus och deras goda vitlökssoppa med kumminbröd som lättlunch. Äter ordentligt gör ni senare.

Mitt över gatan från Karluv Sklep ligger MAT Studios. Här har man ibland chans att få se engelsktextad tjeckisk film. Ni kan ju passa på att hyra filmen jag nämnde tidigare i texten. Ta in en utmärkt och sensationellt billig Berhard-öl medan ni kollar igenom deras kataloger och väljer bland mer eller mindre bisarr film. Sedan drar vi vidare. Höger ut från biografcaféet, över Myslikova-gatan och in på Kremencova-gatan. Ta sikte på klockan.

Nu får det gå undan, för nu ska ni klafsa in på en av Prags värsta turistfällor:

  http://ufleku.cz/”> U Fleku är egentligen en ganska genomvidrig ompa-tysk ölhall av gigantiska proportioner. Gå in i det första rummet till vänster, det brukar vara lugnast. Här ska ni bara smaka av ölet, ingenting annat. Det finns bara en sort, det är mörkt och görs på plats. Ölet och stället har funnits sedan sent 1400-tal. Nu är det som hämtat ur en tysk mardröm. Gör INTE misstaget att ta av Becherovka-snapsarna som kyparna ”bjuder” på. Dom hamnar på notan direkt och är svindyra, men som sagt, ölet är värt att pröva – men sen är det bara att dra vidare, och det fort.

Tillbaks ut på Myslikovagatan. Ta till höger. På vänster sida hittar ni U Bubenicku i nummer 8. Testa Becherovkan här i stället. Den smakar lika mycket pepperkaka för en fjärdedel av priset på ett sånt här standard-tjeckisk hak. Ta en sejdel av deras mörka Kozel-öl till detta. Andas ut efter turisktchocken på U Fleku. Nu börjar ni säkert bli hungriga, och det skall vi snart råda bot och bättring på.

Fortsätt nerför Myslikova. På vänster sida ser ni dom freakade ”dansande husen”,

eller Fred&Ginger  som dom kallas. Strax före smiter ni till vänster in på Gorazdova-gatan och går den i ett par kvarter. Snart dyker det upp ett skylt med en fisk på. Det är ingången till Na Rybarna, eller restaurang fisken. Här kan ni vila benen och avsluta kvällen med en god middag. Förr var det ett av väldigt få ställen i Prag som serverade fisk, därav namnet. Vaclav Havel bodde i en tvårummare samma hus och hade det som stamkrog. Det sägs att den enda excess han lade sig till med efter att han blivit president var att låta bygga en hiss direkt ner till krogen. Den har jag aldrig lyckats lokalisera, men det finns bildbevis på president Havel krökandes  med Keith Richard på plats. Här kan man få en anständig middag och ännu mer Urquell-öl. Sedan orkar ni nog inte mer den kvällen.

Nåväl, håller ni er till denna lilla cyberguidade tur så klarar ni en korrekt pubrunda i Prag utan alltför mycket turist-tjafs, vrålande brat-gäng och inkastande blås-servitörer.

Framför allt är den kliniskt befriad från blaskig Starpramen-öl – bara en sån sak…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.